SB-1710-RPC

de astăzi are muzică, literatură de mai multe feluri, film şi o expoziţie inedită.

După cum aflăm de pe infobdb.ro – site-ul ziarului Bună dimineaţa, Bucureşti! -, zmeii nu există doar în poveşti, ei vin la Bucureşti şi chiar cântă! „După succesul turneului bucureștean din aprilie și lansarea primului album, Zmeitrei revin la București cu un program plin de noutăți și surprize. Între 17 și 19 octombrie, Zmeitrei vor prezenta publicului bucureștean, în premieră, compoziții originale care fac parte din noul album aflat în lucru: Rough Romanian Soul. Iată unde vor avea loc cele 3 seri de poveste: joi, 17 octombrie, ora 20:00, în Green Hours; vineri, 18 octombrie, ora 20:00, la Clubul Țăranului Român; sâmbătă, 19 octombrie, ora 22:00, la Godot Cafe Teatru”, citim pe infobdb.ro. Zmeitrei este un proiect în care sunt reuniţi artişti din România şi din Germania şi fiecare dintre ei cântă într-un stil diferit, reuşind, totuşi, să sune bine împreună.

**

La Librăria Humanitas Kretzulescu va avea loc în această seară, de la ora 19,  o dezbatere despre leacuri încă neştiute şi remedii miraculoase ascunse în jungla amazoniană, pornind de la cutremurătoarea temă propusă de romanul Fascinaţie de Ann Patchett, publicat la Editura Humanitas Fiction, în colecţia “Raftul Denisei”, colecţie coordonată de Denisa Comănescu, aflăm de pe semnebune.ro. „Captivantă odisee exotică, magistrală proză de atmosferă care surprinde magia, dar şi ororile junglei amazoniene, Fascinaţie este un roman provocator despre moralitate şi miracol, adevăr şi iubire, ştiinţă şi sacrificiu. Dincolo de apele năvalnice şi anacondele gigantice din Rio Negro, un savant enigmatic descoperă formula unui medicament care poate schimba viaţa femeilor pentru totdeauna„, mai citim în prezentarea de pe semnebune.ro.

**

De pe totb.ro ne-a atras atenţia interviul cu scriitorul şi traducătorul Florin Bican despre literatura pentru copii. Un subiect interesant şi, de ce să nu o spunem, ignorat de multă lume. În esenţă, el spune că literatura autohtonă pentru copii este copleşită de diverse traduceri ale unor scrieri de afară, lucru care nu mereu este unul bun. „Acum observ că titlurile de impact se traduc în română. În ceea ce privește literatura autohtonă, după ’89 s-a instaurat un gol, pentru că au traducerile erau importate cu ilustrații cu tot și autorii români nu mai aveau pur și simplu loc. Nu mai erau stimulați să scrie. Cu toate astea, trebuie să spun că sunt impresionat de activitatea Editurii Arthur, care organizează un concurs și este într-o permanentă căutare de autori de literatură pentru copii. Fără să fiu împotriva literaturii pentru copii din străinătate, cred cu tărie și am spus întotdeauna că ar fi nu doar util, ci și necesar, ca cititorii să aibă acces la cărți care procesează lumea în care cresc. Pentru că o carte te ajută foarte mult să te raportezi la lumea din jur. Sunt valori universale în cărțile traduse, dar ce ne facem cu particularul?”, spune Florin Bican în interviul amintit, pe care vă îndemnăm să-l citiţi integral, cum spuneam, pe totb.ro.

**

De pe postmodern.ro vă recomandăm prezentarea unui film care va avea premiera în România vineri, 18 octombrie. Este vorba despre Prisoners, regizat de canadianul Denis Villeneuve. Acesta „își face prin Prisoners debutul hollywoodian, după ce în 2010 era nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin cu Incendies. De la lansarea la festivalul de film din Telluride, thrillerul Prisoners a avut recenzii extrem de bune, muți critici plasându-l pe aceeași treaptă cu filme precum Se7en și Mystic River. (…) Directorul de imagine Roger Deakins, cunoscut pentru colaborarea cu frații Coen, și editorii Joel Cox și Gary D. Roach (Invictus, J. Edgar) sunt atașați proiectului”, citim pe postmodern.ro.

**

Până în 17 noiembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a României poate fi vizitată expoziţia intitulată FUTUROTEXTILES, aflăm chiar de pe site-ul instituţiei, mnir.ro. Pare ceva banal, dar nu este. „Expoziția este compusă din 3 părți: cea pedagogică, în care sunt explicate originile și diversitatea textilelor, (…), cea științifică, în care se pune accentul pe tehnologia viitoare a textilelor și cea artistică, pentru că noile fibre și proprietățile lor speciale inspiră mai mult ca oricând creatorii și designerii. „Originile fibrelor sunt câteodată ciudate. Cafeaua, o pietricică de bazalt, sau glicina pot da naștere unei fibre, unui fir, unei țesături. Noile fibre par să vină direct din domeniul științifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de enducție, apretare și microîncapsulare, capătă proprietăți cosmetice sau terapeutice, textilele bio-senzoriale de exemplu îți pot modifica anumite condiții fizice în funcție de mediu devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice…”, citim în prezentarea de pe mnir.ro.

Acestea au fost recomandările noastre de astăzi, ne citim/auzim mâine dimineaţă, cu alte informaţii despre lucruri frumoase şi interesante.

 

SPT FM
SPT FM

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.