Lois McMaster Bujold – Cioburi de onoare

Cioburideonoare4-picRomanul Cioburi de onoare de Lois McMaster Bujold, apărut nu acum multă vreme la deja cunoscuta Editură Paladin, face parte dintr-o serie (seria Vorkosigan, care are până acum 14 volume, acesta fiind primul dintre ele)  dar din păcate nu am citit decât acest volum și sper că se vor traduce și celelalte în românește. Recunosc, nu am prea citit literatură s.f. scrisă de femei, nu pentru că nu aș fi vrut, doar că nu prea știu autoare care să abordeze genul. Cele mai multe autoare se îndreaptă spre fantasy (J.K Rowling), fantasy romance (Stephenie Meyer, Elizabeth Vaughan sau Cassandra Clare) sau pur și simplu spre literatură fantasy pentru copii și tineri (îmi vine în mine L.J. Smith, de exemplu). Vorbesc bineînțeles de acest tip de literatură, fiindcă în literatura mainstream sunt multe autoare foarte bune. Așadar, această întâlnire cu Lois McMaster Bujold a fost una plină de curiozitate din partea mea.

Autoarea nu scrie harf sf.., ci abordează partea mai light a genului. Ea nu descrie mari bătălii cosmice, întâlniri de gradul 3, personaje ce se transformă spiritual sau care o iau razna în spațiu, ci s-a axat mai mult pe partea umană a poveștii, mai exact pe iubirea dintre două personaje damnate, exilate pe o planetă îndepărtată. Cordelia și Aral, cunoscut și drept ”Măcelarul de pe Kumarr”, se întâlnesc într-o împrejurare mai neobișnuită, mai ales cadrul, dar destul de folosită în literatură. Ea este căpitanul unei nave ce are ca scop explorarea spațiului, spre găsirea unor noi planete, iar el este un soldat ce o capturează. Beauty meets the beast. El o ține captivă, ea se îndrăgostește în mod fatal de el, trec prin aventuri, dragostea devine reciprocă. Nimic neașteptat, cu toate că unele dintre scene sunt inovative și gândite în cel mai mic detaliu, atât pentru a surprinde, cât mai ales pentru a crea o poveste bună care să nu semene chiar atât de mult cu atâtea altele. Totuși, nu neapărat povestea este punctul foarte, ci chiar felul în care este scrisă.

Autoarea are mult talent și nu cade în frivolități, nu încearcă să stoarcă lacrimi, nu se adresează tinerelor visătoare care speră la marea dragoste. Este un serios, care are o miză mult mai importantă. Puteam să pariez că romanul face parte dintr-o serie, pentru că unele fire nu se elucidează, unele personaje parcă nu au spus toul și se lasă portițe deschise spre un alt volum. Ușa nu se închide la sfârșit, așa cum este cazul unui de sine stătător. Nu e un lucru rău și chiar mi-aș dori să citesc și celelalte volume. Cred sincer că nici un fan s.f. nu ar putea spune că este un roman pe care nu l-ar citi și mai cred că nu trebuie să fi fan s.f. ca să-l citești. Dacă unii dintre cititorii de literatură ar vrea să citească și un volum s.f., ar putea încerca fără probleme acest volum, unde elementele s.f. sunt mai puțin importante în totalul lor decât poveștile. Fundalul este s.f., dar esența este natura umană. Literatura bună nu are nevoie de încadrări și încarcerări în genuri, ea este pur și simplu literatură bună. Cioburi de onoare este un astfel de roman.

-Publicată în februarie 2013
-Traducere din limba engleză de Ona Frantz
– hardcover, 328 p, 130×200
– Autor: Lois McMaster Bujold
– Edituea:
 Paladin
– Domeniu: Science-fiction
– Colectie: Science Fiction Masters

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Ion-Valentin Ceaușescu
Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, este redactor-editor SB. Ion-Valentin Ceaușescu este coordonator „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv, în cadrul FILIT Iași). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.