Jurnalul zilei 5 de FILIT sau povestea e abia la început

IMG_4582Ultima zi de festival a fost mai scurtă la Casa FILIT, dar un tur de forță la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași și în alte locuri din oraș unde au avut loc evenimente. Se simțea oboseala tuturor, dar nici ea nu mai contează când tragi linie și rezultatul este mai mult decât satisfăcător. O întreagă armată de oameni, începând cu organizatorii, diverșii oameni care s-au ocupat cu sutele de detalii ale evenimentului și nu în ultimul rând voluntarii, fete și băieți tineri, cu toții extraordinari, au tras pentru ca prima ediție FILIT să iasă cât mai bine posibil. Am auzit/citit și voci care se plângeau de faptul că ”s-au băgat” foarte mulți bani într-un singur festival, dar numai la fața locului cineva își poate da seama cât de multe lucruri s-au desfășurat și mai ales, cât de mult a însemnat acest festival pentru Iași, pentru România în general. Un oraș cu tradiție scriitoricească veritabilă merita un astfel de eveniment.

De la ora 15.00, la Casa FILIT,  avut loc ultimul eveniment din seria „Scriitorii în centru”, cu Doina Ruşti, Simona Popescu și David Vann, moderator fiind Bogdan Crețu. Două mari nume ale literaturii române, două scriitoare citite și admirate, alături de unul dintre cei mai atipici scriitori europeni, aflați pe aceeași scenă, a însemnat o serie de lecturi urmate de discuții despre literatură, politică, artă sau moarte. Bogdan Crețu a fost abil în a plasa întrebările potrivite și scriitorii au răspuns pe măsură. Era lume multă venită și, din păcate, după terminarea acestui eveniment au început să se facă bagajele. Urma ultima ediție a Serilor FILIT, cu Ștefan Baștovoi și Andrei Kurkov, în Sala Mare a Teatrului Național ”Vasile Alecsandri”.

IMG_4611La standul nostru, Scrie-ți povestea în Iași, au poposit și au scris povești: Matei Martin, Marius Chivu și Radu Pavel Gheo. Fiecare dintre ei a scris un short story demn de a fi inclus într-o antologie și nici ceilalți scriitori de ocazie nu au fost mai prejos, s-au scris și poezii, s-au continuat poveștile deja începute și oamenii s-au simțit bine scriind. Efectul cathartic a fost garantat și s-a multiplicat prin distracția de a te juca cu cuvintele, în public, în fața multor oameni. O experiență de voyeurism literar și motiv de bucurie și amuzament.

Discuția dintre Ștefan Baștovoi, Andrei Kurkov și moderatorul evenimentului, Luca Niculescu, în cadrul evenimentului „Serile FILIT: Scriitor în Est”, a fost un prilej de a descoperi cât umor are Baștovoi, dar și de a mai afla câteva povești din viața lui Kurkov, în continuarea celor spuse la Casa FILIT, cu două zile în urmă. Ar fi trebuit să ajungă și Attila Bartis și Georgi Gospodinov, dar din diverse motive nu au mai fost prezenți. Povestea vieții lui Ștefan Baștovoi poate fi subiectul unui roman în sine și Andrei Kurkov este de asemenea un autor care a trecut prin câteva întâmplări cel puțin dubioase de-a lungul vieții sale. S-au discutat și multe lucruri serioase, Părintele Baștovoi a vorbit mai ales despre imposibilitatea cuvintelor de a hrăni oamenii din Republica Moldova, despre neputința lui și a lor a face o lume mai bună pentru ei și pentru urmași. S-a discutat mult despre literatură, despre scris, despre puterea cărților, dar și despre ”corpul de hârtie” al promisiunilor făcute de oamenii aflați la putere. Discuția a fost lungă și extrem de interesantă și o puteți urmări pe TVR 2 într-una din zilele acestea.

Seara a continuat  cu ”Festivitatea decernării Premiilor liceenilor” și liceeni au ales drept romanul lor preferat pe acela al Danielei Zeca Buzura, Omar cel orb, ultimul din trilogia sa orientală. Seara s-a încheiat cu o serie de concerte extraordinare în cadrul ”Galei extraordinară de operă, operetă și musical-uri celebre” și credem că toată lumea a fost mulțumită.IMG_4645

Am părăsit Iașiul cu inima strânsă, nevenindu-ne să credem că s-a terminat, însă bucuria acestor zile rămâne și așteptăm cu mare drag următoarea ediție. Ne-am întors încărcați cu cărți cu autografe, cu gândul la noile prietenii create și, bineînțeles, cu o mare poveste, pe care o veți afla în curând. Prima ediție a fost un succes!

(galerie foto)

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Ion-Valentin Ceaușescu
Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, prof de limbă și literatură română la un liceu în București. Ion-Valentin Ceaușescu este redactor-editor la SB și coordonator la proiectul „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.