Indragostit de Tarkovski. Mic tratat de traire a artei, de Mihai Vacariu

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 19.10.2013 în rubrica Recomandare de lectură, Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , .

Vineri, 25 octombrie, la ora 17.00, in Galeriile Pod Pogor va avea loc lansarea volumului Indragostit de Tarkovski. Mic tratat de traire a artei, de Mihai Vacariu, aparut la Editura Adenium in colectia Punct RO. Eseu. Evenimentul este organizat in cadrul Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT).

tkInvitati, alaturi de autor: Elena Dulgheru, critic de film, preot dr. Nicolae Nicolescu, Bogdan Ulmu, regizor, scriitor si critic de teatru, Liviu Antonesei, director editorial Adenium.

In cadrul acestei intalniri, va invitam la o discutie despre volumul Indragostit de Tarkovski. Mic tratat de traire a artei si va provocam la o dezbatere pe teme tarkovskiene. Evenimentul va include vizionarea unor scene din filmele Andrei Rubliov, Oglinda, Solaris, Calauza, Nostalgia si Sacrificiul.

            Despre filmele regizorul rus Andrei Tarkovski s-au scris numeroase carti, in diverse colturi ale lumii, toate oferind diverse interpretari ale filmelor sale enigmatice si incarcate de simboluri si metafore metafizico-religioase. In cartea sa Indragostit de Tarkovski. Mic tratat de traire a artei, Mihai Vacariu propune o abordare noua, intrucat eseul nu se constituie ca o noua incercare hermeneutica, de deslusire a intelesurilor tarkovskiene, ci este o poveste despre felul in care autorul a ,,vizionat, inteles si mai ales trait” filmele lui Tarkovski in timpul comunismului, dar si in perioada de tranzitie a societatii romanesti.

            Cartea nu este doar despre filmele lui Tarkovski si nici doar despre arta, ci reprezinta un manifest pentru reintoarcerea individului la arta, la muzica si literatura, un manifest pentru arta traita ,,cu tot sangele si nervii nostri”.

Mihai Vacariu (n. 1967) este licentiat in filosofie (Universitatea din Bucuresti), are studii in strainatate in filosofie si comunicare si a locuit in Australia pentru o perioada relativ indelungata. A publicat articole in domeniile filosofie, comunicare si film in reviste de specialitate din tara si strainatate.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.