Îmbuibarea de vinerea asta

Vineri 20 septembrie, proiectul „Meniu a la Carte: Lectură, carte la raft, muzică” a ajuns la cea de-a cincea ediţie, motiv de înbuibare cu bezele și literatură contemporană autohtonă. Noul eveniment a avut loc în Panic! Club, începând cu orele 19:00.

Am ajuns un pic mai devreme pentru a trage cu ochiul la mizansenu’ ce-ar fi trebuit să se producă. Am găsit scena cu microfoane și întrebările inerente din timpul repetiției. Se pregăteau de ton și atitudine într-un pasaj din Nymphette_dark99 al Cristinei Nemerovschi. Mi-am luat suc și m-am prăvălit într-o canapea de unde aveam să savurez Meniul pregătit de Alexandra și Eli, nu înainte de a le întreba ce bucătăresc ele de fapt.

„Acum ceva timp, înainte să existe “Meniu a la Carte”, am participat într-o seară la un eveniment literar şi aşa s-a născut ideea acestui proiect ambiţios. Eu fiind autor, am simţit că se poate face mai mult dacă noi artiştii ne-am găsi singuri calea spre publicul dornic de cultură, înainte de a avea aşteptări nerealiste de la alţii. În drumul meu, am întâlnit oameni care m-au sprijinit constant şi astfel proiectul s-a concretizat într-o serie de evenimente din ce în ce mai reuşite. Aceste evenimente vor continua în acelaşi format lipsit de constrângeri, atent la a pune în valoare artiştii, care îşi cunosc talentul sau încă nu.  Îmbinând stiluri atât de variate, vom primi aprecieri şi critici, vom stârni controverse dar în final, vom continua să susţinem arta şi libertatea ei de expresie. Vrem să avem impact asupra artiştilor, publicului, instituţiilor culturale. Vom căuta sprijin în cei mici şi în cei mari, dornici să creştem. Vom merge până în “pânzele albe” pentru că sufletul nu poate trăi fără artă.” ne-a răspuns Alexandra Derea cu o vădită emoție în glas.

 

„Căutând un răspuns la această întrebare m-am trezit gândindu-mă la prima ediţie „Meniu a la Carte” la care am ajuns mai mult sau mai puţin din întâmplare, invitată fiind de Alexandra. M-am îndrăgostit pe loc de concept, de posibilitatea de a cunoaşte autori într-un cadru relaxat. Am ales să mă implic în organizarea următoarelor evenimente pentru a oferi posibilitatea publicului bucureştean de a avea acces direct, nemijlocit la autorii preferaţi sau chiar la o zonă de literatură pe care nu o cunosc încă dar de care se pot ataşa. Proiectul „Meniu a la Carte” nu este doar o serie de evenimente recurente, el îşi propune să facă legături între oameni, între artişti, între artişti şi public, să dărâme mitul de cenaclu literar clasic. Ca obiective de viitor, vedem extinderea „Meniu a la Carte” şi spre alte forme de expresie artistică, dincolo de literatură şi muzică (pe care le avem deja), cum ar fi, de exemplu, fotografie, pictură, proiecţii de film etc. Vrem ca arta să devină parte din viaţa de zi cu zi a bucureştenilor (oamenilor), să nu mai fie percepută ca o extravaganţă.” a declarat și Eli Teoharie, mai stăpână pe voce dar nu și pe emoție.

Lista intrării la scenă vineri, în ordinea numerelor de pe tricou, am aplaudat prestațiile autorilor:
Ștefan Alexandru Ciobanu (explicând cum poți deveni miliardar din scris)
Krista Szöcs (cu un mic trac dar cu texte foarte bune)
Andrei Dósa (pronunția DOSA work in progress sau cum poți face să pară teatral un text când nu-ți dorești)
Peter Sragher (cu un poem dadaist rupt de prestidigitația modestă de pe o smartfoană – nota 10 la cum a ieșit, chiar dacă nedorit!)
Stoian G. Bogdan (poetul celor mai aerisite găuri prin care se hyperventilează sau cum să intri într-un partid fără să faci politică de stat)
pasaj din Nymphette_dark99 al Cristinei Nemerovschi interpretat de Adriana Eftimie, Cristina Nemerovschi, Alexandru Barbu și Răzvan Costache
Lorena Lupu (cum să maschezi timiditate cu un zâmbet superb sau cum să lecturezi oglinzile aflate în sală)
live performance Andrei Bucureci (artist spoken word sau cum jamaica sună la brăila) vs Viku Zen (hibrid de ceva)

Evenimentul a fost moderat de Felix Nicolau.

Mai jos, foto de la eveniment trase-n blitz de Andrei Zamora.

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.