FILIT cu fast și pompă – Gala de deschidere și Indiile Galante

Ca orice eveniment care se respectă, FILIT 2013 a avut o gală pe măsură. Lumea bună de prin toate curțile – politicieni, scriitori, artiști de varii forme și culori – s-a adunat la Teatrul Național ”Vasile Alexandri” pentru discursuri, strângeri de mână și un spectacol halucinant, ”Indiile Galante”,  regizat de Andrei Șerban. Lista invitaților de onoare care l-au felicitat pe directorul FILIT 2013, scriitorul Dan Lungu, a cuprins nume de notorietate: viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, foarte sobru și corect, primarul Iașului, Gheorghe Nichita, vizibil bucuros ca un copil că dulcele târg al Ieșilor freamătă, Crin Antonescu, președintele Senatului, Daniel Barbu, Ministrul Culturii, Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași, scriitorul François Weyergans, laureat al premiului indiile galanteGoncourt, o prezență plăcută pe scena Teatrului Național.

Discursuri din suflet, texte sforăitoare pe ici pe colo – deh, ce e un eveniment de astfel de anvergură, fără un pic de zvâc politic – costume țepene, zâmbete largi și rochii foșnitoare. Nu a lipsit emoția și, dincolo de pompă, am avut senzația caldă că sunt martora unor momente bune, esențiale pentru Iașul cultural și pentru modul în care este percepută literatura. Am realizat că o astfel de tradiție înseamnă, pe termen lung, o excelentă apropiere între carte și cititori, avem ocazia să îi cunoaștem pe scriitori, ceea ce îi umanizează, determinându-ne să fim cititori și/sau scriitori mai curajoși.

Indiile Galante, spectacolul ce a urmat, a fost un eveniment memorabil, cu certitudine. Premieră pentru scena Teatrului Național ”Vasile Alexandri” din Iași, opera-balet ”Les Indes Galantes” de Jean-Phillipe Rameau și-a câștigat admirația prin exotismul estetic și aranjamentul muzical-coregrafic neobișnuit, în scene neobișnuite: Incașii din Peru, Turcul generos, Florile și Sălbaticii în America. Aș putea cârcoti puțin, adăugând că, în anumite momente, sincronizarea coregrafică nu a fost punctul forte al acestui spectacol, dar, având în vedere presiunea momentului, amploarea spectacolului și faptul că a fost premiera, sunt conștientă că o astfel de desfășurare de forțe se reajustează până la perfecțiune, cu fiecare reprezentație. Indiile Galante este un spectacol ludic, amintește de păcăleala shakespeariană ”Visul unei nopți de vară”, prin accentul pus pe farsă și pe inversarea rolurilor, în pofida standardului – bărbați costumați în fecioare, femei ce devin războinici, Bellona, zeița războiului în Roma Antică, este interpretată în mod savuros de un bariton. Excelentă distribuția și mi-am scos pălăria pentru patosul artiștilor de la Opera Națională Română din Iași, a căror energie vibra de pe scenă.

Vă las și mă duc să o ascult pe scriitoarea Adriana Bittel citind. Revin cu povești.

 

A.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Banciu

Andreea Banciu
Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.