Erin Morgenstern – Circul nopții

Cop_Circul_noptiiScris în spiritul vremii, dar cu acțiunea plasată în trecut, romanul tinerei autoare Erin Morgenstern, The Night Circus, tradus în românește sub numele de Circul nopții, este un exemplu bun al felului în care trebuie scrisă o carte de acest gen. Prin acest gen mă refer la romanele fantasy, cu tentă gotică, adresate în principiu tinerilor, dar care pot fi citite cu plăcere de oamenii de orice vârstă. În general, scriitorii care abordează teme precum magia, iubirea blestemată, circul, întâlniri secrete, cercuri misterioase, sunt înclinați să cadă în clișeu și să dea mai multă importanță aventurii decât stilului, ba mai rău, să uite cu totul de formă și să se ocupe doar de fond. Am citit (sau am încercat să citesc) mai multe cu coperți lucioase, care promiteau aventuri de neimaginat, dar nu am putut să trec de primele pagini, de prost ce erau scrise, însă nu este cazul de față. Auzisem de roman încă de la apariția lui în străinătate și tânjeam să-l citesc, mai ales că mi-a fost recomandat cu drag de persoane în ale căror gusturi am încredere, așa că atunci când am văzut că s-a tradus la Editura Corint m-am bucurat și nu am mai așteptat, așa că l-am luat, l-am citit și acum vă povestesc despre el.

Acțiunea în sine nu este complicată, dar este o plăcere să citești despre magicieni care intră într-un periculos, ai căror pioni sunt doi tineri care nu știu prea multe nici despre joc, nici despre viață, care se desfășoară în cele mai neașteptate forme, sub privirile unor oameni foarte interesanți și interesați de ciudățenii. Hector Bowen, cunoscut mai ales sub numele de Prospero Magicianul, o întâlnește pentru prima dată pe fiica sa, Celia, în anul 1873. Își dă seama că este specială și nu la foarte mult timp, un vechi prieten de-al său, de asemenea magician, îi face o vizită și-i propune un joc. Nu aflăm de la început de unde se cunosc și care este rolul jocului sau cum au început ei ”să se joace”, însă aceste lucruri se dezvăluie treptat, îndeajuns de încet încât interesul nostru să rămână constant și îndeajuns de repede încât să nu ne plictisim.

Autoarea găsește echilibrul perfect. Jocul începe la mulți ani după întâlnire și ține și foarte mult. Cine câștigă și ce vă las să descoperiți. Important este că în scenă intră și Marco, un tânăr pe care cel de-al doilea magician îl ia sub aripa sa, dintr-un centru de plasament, spre a-l crește și a-l antrena pentru jocul ce va să vină. Marco și Celia intră în joc, dar descoperă curând că un altfel de este cu mult mai interesant pentru amândoi.Ce are de-a face un circ cu toate acestea? Păi are, fiindcă locul de desfășurare al jocului magicienilor este un circ, cel mai mare și mai spectaculos circ pe care l-a văzut vreodată cineva.

Plin de mister, – ”Circul sosește fără veste. Fără înștiințări, fără afișe lipite de stâlpi sau panouri. E pur și simplu acolo unde ieri nu era nimic. “ – circul promite să aducă în fața spectatorilor minunății nemaivăzute și numere de magie nemaiauzite. Miza este să îi facă pe oameni să creadă ce tot ceea ce se desfășoară în fața lor sunt trucuri și prestidigitație, când de fapt magie adevărată se află în spatele a tot.Circul Nopții este una dintre acele cărți pe care dacă le descoperi la o vârstă fragedă te îndeamnă să visezi și îți arată că lectura poate fi entertaining, dar care îți provoacă bucurii și la o vârstă mai trecută de cea a copilăriei. Cartea Erinei Morgenstern s-a bucurat de un succes extraordinar, a fost recompensată cu premii și se va face și un film. Este traseul pe care o carte de succes este necesar să-l aibă, dar cum spuneam și la început, este mai mult decât o poveste, cuvintele sună bine și talentul autoarei este unul real. La lectură m-a dus cu gândul la cărțile scrie de Carlos Ruiz Zafon sau de romanul scris de Susanna Clarke, Jonathan Strange & Mr Norrell. O lectură mai mult decât agreabilă. Magic.

Titlu: Circul nopții
Autor: Erin Morgenstern
Editura: Corint
Traducere: Ondine Cristina
Nr pagini: 416
Aparitie: 2013
Pret: 49.90 lei

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, prof de limbă și literatură română la un liceu în București. Ion-Valentin Ceaușescu este redactor-editor la SB și coordonator la proiectul „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.