Declar deschis sezonul experientelor memorabile!

Am sărit peste articolul de săptămâna trecută pentru că, în timp ce îmi scriam conştiincioasă textul, am realizat că am obosit. M-a cuprins şi pe mine lenea intelectuală de final de an şi înşiram cu seninătate clişeu după clişeu. De la compătimirea sinceră şi patetică pentru piaţa de carte românească, a cărei inerţie este uriaşă, până la entuziasmul subiectiv şi ostentativ pentru câteva apariţii literare ale anului 2012 (care merită să fie elogiate cu eleganţă), m-am afundat în platitudini şi mi-a pierit tot cheful de a vă chinui şi pe voi cu retrospective anoste.

Uite aşa s-a născut hotărârea mea pentru 2013: anul acesta, voi încerca să mă descotorosesc de tiparele de gândire şi exprimare atât de bine înrădăcinate şi hrănite de anii de şcoală, de locul de muncă şi de stilul protevist vehiculat în mass media. Nu mă mai las prinsă în capcanele limbii de lemn (ieşită din zona politică şi înfloritoare în atâtea alte medii cu titlu de formatori de opinie). Se întâmplă lucruri minunate şi la noi, aşa cum se întâmplă în curţile altora. Mă las de fatalismul românesc şi de apatia aferentă şi mă dedic optimismului vestic, curiozităţii intelectuale şi textului curat, lipsit de pretenţii.

Acelaşi lucru vi-l recomand şi vouă. Alegeţi-vă cu grijă sursele de informaţie, citiţi cărţi recomandate de valoarea lor http://www.dreamstime.com/-image24673129intrinsecă, nu de faptul că autorul a primit un proaspăt Nobel pentru literatură şi e la modă sau de faptul că pe coperta 4 scrie că volumul a fost citit de nuş’ce post de radio cu ştaif (pot garanta că, în multe cazuri, nu a făcut-o). Mergeţi la lansări de carte şi provocaţi-i pe scriitori să vă spună poveşti minunate. Citiţi recenzii înainte de a citi cărţile, şi obişnuiţi-vă ca, orice alegeţi, alegerea voastră să fie informată şi să fie rezultatul unui raţionament. Mergeţi la teatru, la operă, la cinema! Nu rataţi experienţele care vă pot determina să priviţi lumea cu alţi ochi (un clişeu pe care nu am putut şi nu am vrut să îl evit)!

Propun să îi scăpăm de fricile anului pe cei care suferă de triskaidekafobie  şi să declarăm 2013 un an al creaţiilor şi experienţelor memorabile. SemneBune creşte şi se face mare, cu oameni noi şi stăpâni pe tastatura lor, idei, rubrici faine, numai bune de citit în cele 4 minute corporatiste de pauză (chiul) şi cu planul măreţ de a fi mereu proaspeţi şi bine informaţi. 2013 va însemna , literatură bună, nouă şi veche, concerte geniale (unele deja anunţate şi cu biletele epuizate) şi festivaluri. Avem di tăti, timpul să ne ajungă!

A.

 

Sursa foto: www.dreamstime.com

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Banciu

Andreea Banciu
Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.