Dan Lungu, un anticomunist ferm dar nuanțat

Dan-Lungu-Sint-o-baba-comunista

Bucureștiului i se pot aduce multe acuzații –oraș murdar, plin de cerșetori și maidanezi, trafic infernal –. Numai faptul că nu e un oraș cultural nu i se poate reproșa. Despre majoritatea acestor evenimente nu se vorbește la televizor, dar ar trebui să ne informăm și din alte surse. E adevărat că acele evenimente notabile ar merita o promovare la modul serios din partea organizatorilor.

Nici nu știu domnii de la cât de bine le-ar face un facebook mai activ. Concret, conferința lui a primit pe pagina oficială de facebook a teatrului doar șase like-uri. Cred că sunt reviste literare din județul Vaslui (fără nicio supărare, în loc de Vaslui puteau fi foarte bine Vrancea sau Olt) care pot strânge zece like-uri. Asta nu înseamnă totuși că Guvernul ar trebui să le finanțeze în continuare. Dar despre acest lucru, într-o intervenție viitoare…

Duminică 10 februarie, ora 11. Conferința Despre Nostalgia Babelor Comuniste și Alți Demoni susținută de . Am ajuns în Sala Mică a Teatrului Național cu treizeci de minute mai devreme, fapt răsplătit cu un autograf pe romanul Sînt o babă comunistă. Dan Lungu și-a amintit și de interviul pe care l-a acordat acum câteva săptămâni colegei noastre, Ioana Miron. Am găsit o sală modernă, cochetă și liniștită și mi-am ocupat cuminte locul în rândul al doilea.

Conferința a fost deschisă de actorul Ion Caramitru, care a vorbit despre opera lui Dan Lungu și mai puțin despre omul Dan Lungu. Introdus în scenă, scriitorul a prezentat trei fragmente din romanul tradus deja în zece limbi.

Dan Lungu a mărturisit că tematica comunismului i-a confiscat zece ani din viață, atât ca sociolog, dar și ca scriitor. Am aflat că baba comunistă din roman există și că a fost personajul principal într-o cercetare sociologică realizată prin metoda biografică. Dan Lungu a vorbit despre transformarea pe care a suferit-o ca individ după ce a terminat de scris acest roman. Nu am mai văzut comunismul rigid, ci l-am văzut într-un mod ferm, dar nuanțat. Aceasta a fost una dintre afirmațiile scriitorului originar din Botoșani.

Dan Lungu a vorbit și despre miturile care circulă în jurul acestei cărți. Primul mit spune că romanul Sînt o babă comunistă a fost scris pentru export. Al doilea se referă la faptul că este o continuare a Raiului Găinilor, roman apărut în 2004 la Polirom. Ambele mituri au fost dărâmate de scriitorul botoșenean. De asemenea, am aflat că mare parte din Sînt o babă comunistă a fost scris la Paris, când Dan Lungu se afla la o post-doctorală. Autorul a vorbit și de felurile insolite de a-și construi cărțile, împrumutând modele din fizică sau psihologie.

Au urmat întrebările din public și mărturisirile acestuia. Am remarcat oameni cu profesii diferite, de la avocați la medici, de la actori la economiști. O tânără a mărturisit că a citit romanul la recomandarea soțului ei polonez, care citise această carte în traducere. De asemenea, publicul a vehiculat multe idei deviante în ceea ce privește condamnarea sau nu a comunismului. Cea mai amuzantă a fost următoarea întrebare, la care și Dan Lungu a râs cu poftă: Părinții dumneavoastră sunt de acord cu tot ce scrie în acest roman?

Conferințele acestea, aflate sub Cupola Teatrului Național au o mare șansă de a devein repere culturale în ochii marelui public. Trebuie numai să fie mai promovate de media, dar și de fiecare individ care participă în parte. Sper să am ocazia să îi ascult conferențiind și pe Filip Florian, Gabriel H. Decuble, Lucian Dan Teodorovici, Marius Chivu, Mihail Vakulovski, Răzvan Țupa sau Radu Vancu. Cred că au ce să ne spună și nicidecum nu ne vor plictisi.

sursa foto aici

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andrei Zbîrnea

Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010. A fost Manager de proiect al Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, din 2012 până în 2015. A publicat "Rock în Praga" în 2011 și "#kazim (contemporani cu primăvara arabă)" în 2014 la editura Herg Benet.