Buzunarul cu paine

DSCF8307

Actorii intră, își lasă rucsacurile pe podea și piesa începe. Așa, dintr-o data.  Totul se petrece într-un decor minimalist în Cafeneaua . și Rodica Ionescu joacă un teatru al absurdului,  proiectat pe o problemă spinoasă a societății românești: câinii fără stăpân. , autorul comediei Buzunarul cu pâine, construiește minuțios metafora câinelui din fântână. Practic, în dialogul banal al celor două personaje se ascund multe dintre conflictele societății românești de astăzi.

Pretextul acestei piese îl constituie câinele din fântână, care nu se poate sinucide, pentru că doar oamenii se sinucid, vorba personajului interpretat de . De fapt, după cum am privit eu piesa, în locul problemei câinilor vagabonzi, ar fi putut experimenta orice altă chestiune de interes social.

DSCF8303

Pe de altă arte, piesa vorbește și despre neputința omului de a comunica și de a se comunica pe sine. Aici putem invoca una dintre replicile care mi-au plăcut cel mai mult din piesa jucată în Cafeneaua . Vine o vreme când nimeni nu mai vrea să trăiască lângă om. Nu-i așa că și vouă vi se întâmplă adesea să gândiți ceva asemănător?

La finalul piesei, actrița Rodica Ionescu împarte spectatorilor prezenți franzelă proaspătă. Actorii se echipează, își iau rucsacurile, le mulțumesc celor prezenți, primesc aplauze și ies din cafenea. Începe să îmi placă din ce în ce mai mult să merg la teatrul independent și experimental care se joacă în București. E multă prospețime și naturalețe în tot ceea ce se întâmplă.

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andrei Zbîrnea

Avatar
Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010. A fost Manager de proiect al Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, din 2012 până în 2015. A publicat "Rock în Praga" în 2011 și "#kazim (contemporani cu primăvara arabă)" în 2014 la editura Herg Benet.