Bucureștiul eutanasiat

cerberAceasta nu este revista presei culturale, ci un manifest împotriva inculturii.

În această săptămână ne-am întrebat: Cum vom putea vorbi în continuare de evenimente culturale în capitala europeană când edilului șef este primitivă? Cum am putea vorbi la superlativ despre săptămâna lui Enescu universal când copiii ne sunt sfârtecați de maidanezii locali? Cum să vorbim despre teatru de proiect, pasiune în apanajul tinerilor creativi, când actorii scenei politice sunt doar biete gonflabile mânuite de șmecheri confecționați de cripto-comuniști? Cum să evidențiem o lansare de carte când manifestațiile din stradă sunt socio-culturale?

Ei bine, la inițiativa colegei noastre Vera Martinez, revista SemneBune protestează!

Ce dorim? Să eutanasiem fățărnicia, lăcomia și intriga din spațiu public. Nu dorim să ne izbim deloc de oportuniști, superficiali, ipocriți, răzbunători, de edilii sfertodocți dar infatuați. Vrem să stârpim egoismul complexaților și frustraților, să ucidem minciuna celor needucați care oferă lecții de moralitate în public.

Dorim ca jurnalismul să se coaguleze la nivel național, nu doar să conțină urme de profesioniști într-o mare masă adipoasă, plină de pișcotari și șantajori, unii chiar analfabeți. Nu vrem să ne tragem mucii pe mânecă, să hăhăim isteric în loc să ne bucurăm discret, nu vrem să aruncăm la coș istoria unui oraș cu renume de mini-capitală europeană.

Cerem tuturor primăriilor de sector să promoveze arta nu circul, nu sinecurile, să întrețină parcuri nu să construiască terase cu mici și bere, dorim vegetație nu bitum. Vrem biblioteci nu cârciumi. Nu vrem noi proiecte ci finalizarea celor începute. Nu vrem șobolani la ghenă, nici căpușe în parcuri. Nu vrem câini maidanezi, tomberonari sau comunitari.

Nu mai vrem cocote care să se isterizeze prin mass-media dându-se apărătoare ale drepturilor animalelor dar umflându-și conturile bancare din fondurile alocate hranei, medicației și sterilizării acestora. Vrem să plângem câinii vagabonzi nu copiii noștri.

Facem apel la rațiune și bun-simț, la tratarea chestiunilor problematice cu logică, fără insulte și lupte între tabere. Sistem public, ONG-uri, adulți, adolescenți și popor virtual, angajat în polemici pe Facebook ori hashtag-uri pe Twitter. Toți acești factori trebuie să înlocuiască atacurile furibunde și căutarea unui țap ispășitor, cu o dezbatere publică pașnică şi constructivă. Avem nevoie de soluţii, nu de mârâit.

Facem apel la presă, în lumina evenimentelor din ultimele zile. Dacă vreo câteva mii de oameni pot schimba fața protestelor, creând un precedent pozitiv, atunci presa poate face acelaşi lucru, dată fiind criza socială cu care se confruntă comunitatea. Autoritatea publică are datoria de a respecta voinţa societăţii civile, iar cea din urmă are obligaţia de a-şi exprima voinţa (nevoi, probleme, chestiuni de maximă importanţă) în mod coerent, pentru a obţine rezultate. În această ecuaţie, presa are rolul esenţial de mediator obiectiv, profesionist. În momentul de faţă, media alunecă dintr-o extremă în cealaltă: inflamează situaţii care nu necesită mediatizare excesivă şi tratează cu superficialitate situaţii care au nevoie de o abordare serioasă, responsabilă. Nu este admisibil ca situaţia câinilor fără stăpân din capitală să fie folosită pe post de pretext pentru discuţiile aberante şi circul din studiori, de pe urma cărora nu ne alegem decât cu amărăciune. În aceeaşi măsură, nu este admisibil ca intimitatea familiei îndoliate să fie încălcată în mod grosolan, exploatându-se în mod grotesc detalii sordide, pentru a genera empatia telespectatorilor şi pentru a câştiga un viitor vot, la un moment dat. E mai ieftin decât o pungă de zahăr, înainte de alegeri, dar e imoral.

În această notă, susţinem provocarea lansată de colegul nostru Arnoux Maz, în articolul de ieri. Este o invitaţie. Domnilor ziarişti, stimată societate civilă, vă invităm să găsim soluţii împreună. E mai eficient şi e mai elegant să avem o comunitate solidară, decât se ne comportăm ca şi cum între noi şi haitele de care ne este frică nu e nicio diferenţă.

Pentru că suntem contribuabili, avem o variantă: Bucureștiul trebuie eutanasiat pentru a renaște. Suntem împotriva vagabondajului politic, jurnalistic, non-guvernamental și canin.

 

 

Ciprian Burcovschi, Andreea Banciu

 

sursa foto aici

 

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.