Stephen King – Christine

Christine, cel de-al treilea roman publicat de , este o carte minunată, un clasic al literaturii americane și nu ar trebui să vă lăsați intimidați de eticheta ”horror”, este mult mai mult decât atât- eu cred că la King horrorul este doar un pretext, un înveliș pentru poveste. Cum spune chiar naratorul, pe prima pagină, este vorba despre povestea de dragoste dintre un băiat și două fete (una dintre ele, nu e chiar o fată, dar se comportă ca una – este geloasă, iubitoare, caldă, dar ascunde un secret groaznic și este pusă pe rele – dar dacă citiți cartea, veți vedea că nu e ea de vină) : Arnie, Leigh și Christine. Și aș adăuga eu: extraordinarea povestea despre prietenia între doi băieți Arnie și Dennis și o foarte bună panoramă a unui orășel din America anilor `70. Dacă King se pricepe la ceva, acesta este acela de a spune povești emoționante ( si cat de bine le spune!), stie  să revină la copilărie, la greutățile și farmecele ei și are marea capacitate de a înțelege oamenii și mediul în care trăiesc.

Așadar, Arnie este băiatul timid, plin de coșuri, bruscat de cei mari, singuratic și trist, dar care ascunde un om minunat, inteligent și amuzant. Fiecare școală are unul ca el, cel căruia ”durii”  îi scuipă în mâncare și îi fură banii, cel care nu are o prietenă pentru că tipele sunt mult prea proaste pentru a observa că de fapt e un băiat bun. Înțelegeți ideea. Și Dennis este singurul lui prieten, cel care i-a descoperit adevărata față și care îl apără de proști. Dennis nu este cel mai popular băiat, dar joacă fotbal, are o prietenă, e mai bine văzut. Ca o paranteză, oriunde în lume, adolescenții sunt la fel și liceul poate fi un calvar sau o delectare, depinde de atitudinea ta și de personalitate.

Intr-o zi, Arnie o vede pe Christine și totul se schimbă. Și de aici începe o întreagă tevatură. Părinții lui Arnie, în principiu mama, care e învățată să îl controleze, nu sunt de acord cu Christine. Arnie se schimbă, îi dispar coșurile, întâlnește o fată, pe Leigh cu care are o relație, la început minunată. Dar Christine este posedată, ese geloasă. Punctul de pornire al terorii este o bătaie pe care Arnie o încasează de la Buddy, un bad boy. Și lucrurile degradează, se lasă cu morți. Dar adevărata dramă este înstrăinarea lui Arnie de părinți, transformarea lui în rău. Cei care nu au avut nimic în  viață, cei care au fost umiliți și înjosiți, tind ca la un moment dat să se agațe de ceva și prin acel ceva să se rupă de ei, să devină independenți, mai duri. Arnie o are pe Christine. 

Momentele de groază absolută pentru mine nu au fost cadavrul care conducea mașina, fantomele celor uciși sau Christine însăși, ci sinuciderea Veronicăi, moartea prin sufocare a Ritei sau cele 3 cadavre- o întregă familie, puse unul lângă altul în coșciuge și foarte puțini oameni veniți la înmormântare. Teroarea este cand Dennis descopera ca prietenul sau este…schimbat, inlocuit. M-au trecut aproape lacrimile.

King reușește în acest roman să spună o poveste tristă despre prietenie, dragoste & rock and roll, care pe mine m-a impresionat. Micile personaje, adevărate caractere, sunt de asemenea un deliciu al cărții. Bătrânul LeBay, sau  Will cel care se ocupa cu afaceri ilegale… sunt absolut fascinanți. Nu e doar o carte în care se întâmplă chestii care te țin cu sufletul la gură, ca într-un roman de John Grishman, dar pe care le uiți după două zile, e o carte în care se întâmplă chestii care te țin cu sufletul la gură, dar care cresc în tine, pe care nu le uiți, la care pur si simplu meditezi mai apoi, pentru că știi  că nu e așa imposibil, lăsând fantasticul la o parte, să ți se întâmple chiar ție.

Apropo, în caz că nu știați, Christine este o mașină, un superb Playmouth Fury, seria `58, roșu cu alb, cu tapițerie din piele și care are în bord 120 km/h. Minunată.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Ion-Valentin Ceaușescu
Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, este redactor-editor SB. Ion-Valentin Ceaușescu este coordonator „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv, în cadrul FILIT Iași). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.