Ovid S. Crohmalniceanu – Amintiri deghizate

Am dat peste numele lui Ovid. S. Crohmălniceanu în cărțile lui Mircea Cărtărescu, Pururi tânăr, înfășurat în pixeli și De ce iubim femeile, unde acesta își amintea cu foarte mare drag de imaginea profesorului, care patrona Cenaclul Junimea, celebru acum în istoria literaturii române. Cărtarescu vorbește foarte frumos despre el și îl consideră un mentor care i-a vegheat primii pași în literatură. La Cenaclul Junimea au citit pentru prima dată unii dintre autorii deveniți celebrii mai apoi: Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, George Cușnarencu, Cristian Teodorescu, Traian T. Coșovei sau Simona Popescu. Cenaclul era o gură de aer proaspat și neviciat pentru, pe atunci, tinerii scriitori, un loc unde se puteau întalni în voie pentru a vorbi despre literatură.

Cu toate că îl știu după nume de ani de zile, de abia acum am citit o carte de Ovid S. Crohmălniceanu, Amintiri deghizate, considerată de critici si de cititori laolaltă ca fiind cea mai bună si cea mai  frumoasă carte a lui. Și eu, citind-o, sunt de aceeasi părere. Știu că criticul a scris și proză fantastică, S.F., dar încă nu am găsit nicio carte, ar trebui reeditate. Am găsit doar mici fragmente pe net și am rămas încântat.

În această carte, Crohmălniceanu (imposibil nume, pseudonim de fapt, pe care și l-a ales și pentru că este greu de pronunțat, după cum mărturisește) își aduce aminte de câțiva mari scriitori cu care a avut norocul să se întâlnească sau chiar să fie prieten cu ei. Apar în, carte zugrăviți cum nu i-am mai cunoscut până acum, mari scriitori precum: Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Camil Petrescu, G. Călinescu, Zaharia Stancu sau Marin Preda. Figurile evocate sunt surprinse în intimitatea lor, în viața lor de zi cu zi, în redacțiile revistelor, la Uniunea Scriitorilor, acasa în familie, surprinși în mijlocul unor aventuri amoroase sau la vânătore, cum e cazul lui Sadoveanu. Criticul nu își uită nici meseria și nu de puține ori ne oferă critici foarte bune asupra cărților acestor autori. De exemplu, nu cred ca am citit cuvinte mai frumoase despre Viața ca o pradă a lui Marin Preda sau despre Ce mult te-am iubit a lui Zaharia Stancu. Se vede că Crohmalniceanu chiar i-a citit cu mare atenție și i-a iubit, atât pe ei ca oameni, cât și ca scriitori.

Crohmălniceanu nu-i uita nici pe tinerii lui Junimisti, cărora le dedică un capitol al cărții. Mărturisesc sincer că l-am citit cu sufletul la gură, fiindu-mi dragi mulți dintre scriitorii care au trecut pe la Cenaclu si chiar am aflat câteva povești de-a dreptul minunate despre cum e să fii dedicat artei tale. Am descoperit cu ocazia asta un scriitor necunoscut mie si necunoscut pe nedrept multora: Ioan Mihai Cochinescu, a cărui carte, Ambasadorul (spre marea mea încântare recent reeditată), ar trebui pusă la loc de cinste pe raftul literaturii române. O carte atât de complexă, atât de bine scrisă, pur, a cărei poveste (de fapt o mare de povești) parcă se scurge dintre pagini direct în mintea cititorului printr-o rețea fină de cuvinte potrivite, nu am mai citit de multă vreme.

Același lucru pot să îl spun si despre cartea de față, o adevărată bijuterie memorialistică, dar care cuprinde și parti veritabile de literatură. Este cartea pe care orice iubitor al literaturii române și nu numai, ar trebui să o citească. Ar trebui introdusă ca lectură obligatorie pentru elevii care s-au săturat de atâta Arghezi si Sadoveanu și mai ales pentru studenții la Litere care si ei sunt saracii, de-a dreptul hăituiți de literatura autohtonă.

Mă declar de-a drepul încântat să descopar astfel de cărți, scrise bine, scrise cu pasiune și care conțin adevarate minunății memorialistice, portrete inedite ale scriitorilor  si drept desert și puțină istorie literară. Deodată, scriitorii atât de statuari se îmbracă în haine de oameni și coboară printre noi, la o șuetă despre viața, moarte, literatură și iubire.
Recomand cu mare mare drag!

Lasă un semn

Comentariu

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, prof de limbă și literatură română la un liceu în București. Ion-Valentin Ceaușescu este redactor-editor la SB și coordonator la proiectul „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.