Jorge Luis Borges – Aleph

Nu există literatură modernă fără scriitorii Gabriel García Márquez sau Jorge Luis Borges. Este inestimabil rolul literelor lor în crearea unei noi literaturi. Practic, oamenii au reinventat modul de a spune o poveste. Este de ajuns să citim ”Un veac de singurătate” sau ”Aleph”, pentru a înțelege că literatura lor este aparte. Pe aceeași linie cu Sabato, Casares sau Cortazar, minunata abilitate de a îmbina realul cu fantasticul, în cel mai natural mod posibil, este fără doar și poate o realizare demnă de cercetat și de admirat.

Talentul nu ține cont de întinderea pe pagini, iar Borges nu a scris roma, pentru că nu avea nevoie de întinderi mari, pentru a crea lumi în lumi,în lumi. Avem aici un volum de povestiri, dintre cele mai bune, care susținea această teorie.

Autorul este pasionat codificator. De exemplu, într-o povestire, o „nuvelă despre spioni”, în care se povesteşte cum eroul, un spion german, pierzând „canalul de legătură” cu comandamentul, omoară pe cineva cu numele Albert. Pentru noi, care citim intrigaţi cum se produce fapta, suberb construită, numele nu contează, citim numele arbitrar, ca pe „o întîmplare a fiinţei”. Dar, fiindcă numele acestuia apare în ziar la „cronica criminală”, nemţii îl citesc ca pe un cod: oraşul care trebuie bombardat se numeşte Albert! Iată cum, scriitorul, cu umor, conduce povestirea către un deznodământ, logic construit, dar de o fantastică rezolvare, absurdă și deloc realistă. Dar este și o încătură politică,deoarece nici Borges nu este străin de ”realizărle” secolului său. Destinul colectiv al unei generații, este reprezentat prin însuși tilul, sugestiv. Unde este bifurcarea?  În interior. Calea pe care o alegem, aceea de trădători sau eroi, de codificatori sau decodificatori. Albert este mistificarea absurdității de a lupta împotriva unei idei.

În ”Aleph”, Borges își permite să demitizeze. Aşa cum Aleph este punctul ce conţine întregul univers, universul literar borgesian se regăseşte în Aleph: oglinzi, labirinturi, vise, biblioteci infinite, cuţitari gaucho, tigri transparenţi sunt teme şi motive la care autorul se întoarce mereu pentru a demonstra ceea ce a susţinut întotdeauna, că lumea e o carte ce se rescrie la infinit. Dar o carte pe care Borges nu uită să o scuture de praf și să o atingă, spre a ne deschide calea prin imaginația lui, de orb vizionar, mereu pus pe demitizat umanul, în care lângă o gașcă de cuțitari, crește o poveste, pe care nu ne lasă să o citim fără a ne tulbura gândirea. Nu poți citi Borges și rămâne apoi la fel de nepăsător în fața mircolului. Te trezești fabulând pe marginea unui lucru nesesizabil aproape, care capătă valențe de dinamită magică.

Povestea din Aleph se concentrează pe un obiect magic și devine o poveste plină de pericole, așa cum îi place autorului să creeze. Povestea cuprinde iubire, poezie, și moarte, iar în centu se află misteriosul Aleph, un punct în spațiu, care cuprinde toate punctele. Naratorul găsește acest Aleph în colțul unei pivnițe și ajunge în toate locurile din lume în același timp,iar înainte să uite toate aceste călătorii, devine imun la orice stimul din exterior. Așadar, ce înțelegem de aici: odată cu descoperirea misterului, totul devine insignifiant, își pierde valoarea, strălucirea.

Lectura acestui volum de povestiri marca Borges este o experiență fantastică, din real treci în magic și înapoi în real, dar un lucru rămâne: niciodată nu vei mai privi un obiect, o persoană, cu ochii profanului, odată ce ”te-ai dedulcit” cu magia.

AUTOR: Jorge Luis Borges
EDITURA/ COLECTIE: Polirom/TOP 10+
DOMENIU: Literatura sud-americana , Literatura universala
ANUL APARITIEI: 2011
NUMAR PAGINI: 180

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, prof de limbă și literatură română la un liceu în București. Ion-Valentin Ceaușescu este redactor-editor la SB și coordonator la proiectul „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.