J.K. Rowling – The Casual Vacancy

Joi, 27 Septembrie 2012, Edinburgh UK

10:54 a.m., 14°C

 

Sunt cinci ani de când stau cuminte, aşezat pe un raft înalt din biblioteca mamei. De cinci ani nu am mai deschis gura să spun nimic şi mi-e dor. Mi-e dor de prietenii şi de profesorii mei. Mi-e dor de fanii mei şi mai ales de fanele mele. Dar mama a uitat de mine. S-a decis să mă abandoneze şi a pus final poveştii mele. O să fiu dat uitării, ştiu. Pur şi simplu simt asta. Şi e trist, pentru că în viaţa mea se întâmplă atât de multe, dar nu am cui să povestesc, nu e nimeni aici care să mă asculte.

Până zilele trecute, nu am crezut că o să fiu abandonat în totalitate, dar am tras cu urechea în timp ce mama vorbea la telefon şi am aflat că astăzi va fi lansarea noii sale cărţi. “The Casual Vacancy” se numeşte, ce-o mai fi însemnând şi asta. E vorba despre un necunoscut (cel puţin pentru mine, nu am mai auzit de el) pe nume Barry Fairbrother, care la patruzeci de ani moare în mod neaşteptat. El ocupa postul de consilier al oraşului Pagford şi acum toată lumea din oraş vrea să-i ia locul. Pagford, la prima vedere, pare mic şi liniştit, un loc idilic pentru odihnă şi relaxare. Dar ce se ascunde sub această imagine este un oraş aflat în plin război: cei bogaţi în război cu cei săraci, adolescenţii cu părinţii lor, soţiile cu soţii, profesorii cu elevii. Iar locul pe care Barry îl lasă liber în consiliul parohiei devine catalizatorul pentru cel mai mare război din istoria oraşului. Cam atât am reuşit să aflu până acum, despre carte.

Am bănuit că ar avea o idee pentru o poveste nouă, idee născută în timp ce era în avion, în turneul de lansare pentru “Harry Potter şi Talismanele Morţii”. Lansarea cărţii mele! Dar nu am crezut că o să meargă până la capăt cu ea. Acum mă simt înşelat. Şi ce a durut mai tare a fost când am aflat că o să fie o carte pentru adulţi. Adulţi, dacă vă puteţi imagina asta. Fără magie, fără iubiri la prima vedere, fără Voldemort şi mai ales, fără Hogwarts. Plictisitor. Păcat să renunţe la mine şi la prietenii mei, când sunt atâtea de povestit despre adolescenţi şi dramele din viaţa lor! Asta o ştiu sigur, pentru că sunt unul dintre ei. Trebuie să fie o carte ambițioasă și cu siguranță se întâmplă ceva suspect în Pagford, din moment ce mama este pregătită să renunțe la mine și să-și petreacă timpul acolo.

Tot la telefon, am auzit-o pe mama cum spunea că sunt anumite personaje din carte, în special adolescenţii, care le vor aminti cititorilor de mine. Sincer, m-am simţit puţin măgulit să aud asta, dar nu vreau să o recunosc şi în faţa ei. Trebuie cumva să o conving să se întoarcă la mine, nu să o încurajez să meargă mai departe.

Mă bate gândul să ajung în Pagford şi să văd despre ce e vorba. Trebuie să-i cunosc pe acei oameni şi să le spun că nu mă interesează războiul lor pentru un post de consilier şi că vreau să o lase în pace pe mama, pentru că am nevoie de ea.

Dacă o vedeţi, vă rog frumos să-i spuneţi să se întoarcă la mine. Nu mai suport biblioteca asta prăfuită şi-n plus, m-am născut ca să fiu faimos. Oamenii mă iubesc şi ştiu că sunt milioane de fani care îmi duc lipsa.

Până atunci, mă duc să lucrez la nişte farmece care să aducă vara înapoi. Parcă e prea frig.

 

Cu drag,

Harry Potter

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Rău

Premiată în 2011 și membră a juriului „junior” în 2012 în cadrul Concursului de debut literar „IDC”, Andreea este o cititoare ferventă.