Despre concursuri literare si maratoane de imaginatie

Deunăzi, SemneBune a anunţat concursul de creaţie literară pentru copii şi tineret (tineret sună niţel scorţos, à la tineretul UTC-ist), „Trofeul Arthur”. Oricum, ideea mi s-a părut excelentă şi mi-am şoptit în barbă: „uite, domnule, pentru cine are imaginaţie de împărţit şi poftă de scris, indiferent de formă, se găsesc tot soiul de soluţii”.

M-am apucat de căutat alte concursuri de gen, întrebându-mă dacă în competiţia peniţei pot intra şi (posibili) scriitori pasionaţi de alte genuri. Carevasăzică, poetule, romancierule, pasionatule de SF, de literatură pentru copii, epigramistule, ce te faci dacă, pe lângă pofta dumitale de scris, intervine şi un pic de spirit competitiv şi dorinţa de a fi citit? Conform Google, avem de toate pentru toţi: competiţii literare cu iz de Cântarea României („Pe aripi de măr domnesc”, cu tema „lumea satului românesc”, simţiţi izul băncuţelor de lemn şi prezenţa tănticilor din comitetul casei de cultură?), concursuri de debut literar lustruite şi cu ştaif (vezi juriul, premiul, criteriile de selecţie), cum e Concursul de Debut Literar UniCredit, ajuns la a 5-a ediţie, ai cărui câştigători sunt publicaţi de editura Humanitas, şi concursuri cu şi mai mult ştaif, cum este Premiul vagabondajului 2012 – Note despre Romania, unde textele se trimit în limba franceză (termenul de înscriere: 30 octombrie 2012). Ce-aţi zice dacă v-aţi bucura de o călătorie reală sau imaginară, revelatoare, al cărei jurnal să aibă parfumul drumului şi al amintirilor? Premiul vagabondajului se îndreaptă un pic în direcţia pe care mă aştept să o ia competiţiile de creaţie: competiţii proaspete, cu stil, ale căror teme deschid uşi şi ferestre pentru imaginaţia autorilor.

Mai mult, pentru vânătorii de competiţii de gen, am descoperit şi un blog util, Concursuri creative, unde găsiţi concursurile de creaţie disponibile, alături de calendarul termenelor de depunere a lucrărilor. Sloganul este simplu şi atractiv – „Noi le găsim. Tu participi”– şi, la un RSS Feed distanţă, Concursuri creative aduce pe tavă competiţiile literare ale momentului, mai mult sau mai puţin cunoscute. De exemplu, aflu de pe site despre apariţia unui nou concurs de poezie, Concursul Internațional de Poezie “Palia Literară” , Ediția I, 2012, al cărui termen limită de înscriere este 15 august 2012.

Indiciul pentru un alt concurs pe cale să îşi adune pasionaţii în aceeaşi curte este următorul:

De prea multă gălăgie,

e sătulă multă lume

şi mai caută prin cutie

câte-un strop de … SemneBune.

Ignorând calitatea îndoielnică a epigramei mele, dacă vreţi să vă încercaţi mâna cu epigrame pe temele „Plagiat” (teribil de actual) şi „Umbră”, aveţi ocazia, în cadrul Festivalul Naţional de Epigramă „Umor la Mila 80” 2012. Epigrama nu a murit, doar leneveşte, iar provincia e pe cale să îi dea aripi. Între 12 şi 14 octombrie 2012, epigramişti de pretutindeni au ocazia de stârni uimire şi hohote de râs. Date fiind demenţa şi haosul prin care tot trecem, cu şanse mari blazare, terapia prin 4 versuri cu tâlc pare a fi o soluţie sănătoasă, mai ales dacă vine cu hohote la pachet. Totuşi, pentru concurenţi, epigrama savurosului Păstorel Teodoreanu punctează cu stil, în privinţa valorii estetice:

Le amintesc un mic refren

De care-i rog să țină seamă:

De-i epigrama un catren,

Nu tot catrenu-i epigramă!

Nu pot rata două competiţii literare despre care ard să vă povestesc. Nu sunt de pe la noi şi sunt, cu siguranţă, neobişnuite. Primul, 3-day novel contest, e o provocare uriaşă în privinţa timpului de concentrare. Se ia un debutant sau, de ce nu, un consacrat cu chef de joacă, i se pune în braţe în calculator, i se aduce o găleată de cafea (despre tutun nu mai este şic să pomenesc) şi trebuie să scrie un roman în 72 de ore. Concurenţii pot participa din orice colţ al lumii, pe baza unei taxe de înscriere de 50-55 de dolari, plătibilă până pe 31 august. Apoi, pe 1-3 septembrie, urmează sesiunea de creaţie. Încercaţi să vă închipuiţi cam ce poate face imaginaţia voastră după 24 de ore de nesomn! Dar după 72?

E al naibii de greu să scap de clişee. Am scris şi am şters „cireaşa de pe tort este” şi „ultimul, dar nu cel din urmă” şi acum m-am blocat pentru că am senzaţia că limba mea română e un pic prinsă în capcana catacrezelor. Cu permisiunea voastră, încerc o formă nouă: scorţişoara de pe orezul cu lapte al concursurilor neobişnuite este National Novel Writing Month¸concurs deschis tuturor participanţilor doritori (inclusiv celor din Europa). Între 1 şi 30 noiembrie, participanţii nu fac altceva decât să scrie. E un maraton de idei, fără pretenţii calitative, compensat prin patos, în cadrul căruia, în fond, poţi jongla cu graniţele imaginaţiei, într-o lună de efort susţinut. Nici 3-day novel contest, nici National Novel Writing Month nu garantează naşterea unei capodopere sau obţinerea unui contract fabulos pentru un prim titlu publicat. Totuşi, dacă mă gândesc bine, ambele concursuri garantează revărsarea de adrenalină şi entuziasmul febril care nu ne-ar strica din când în când. Practice makes perfect, nu?

Cu alte cuvinte, oportunităţi de a-ţi măsura forţa scriitoricească există, dragă scriitorule. Tot ce trebuie să faci este sa scrii efectiv şi, bineînţeles, să citeşti. Să citeşti mult, să deschizi ochii larg şi să încerci să priveşti lumea din jur, dincolo de coaja subţire şi de FB Like.

În curând, începe numărătoarea inversă pentru ediţia 2012 a Incubatorului de Condeie. Uşile sunt deschise. Pentru pasionaţi, sunt disponibile şi ferestrele şi hornul.

A.

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Banciu

Andreea Banciu
Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.