În ţara Magiei de Henri Michaux

Când mi se vorbea despre orizontul retras, despre Magi care ştiau să-ţi înlăture orizontul şi nimic altceva decât orizontul, lăsând restul la vedere, îmi închipuiam c-o fi vreo expresie verbală, o glumă care se face doar în vorbire.

Într-o zi, cu mine de faţă, un Mag a înlăturat orizontul de jur-împrejurul meu. Magnetism, sugestie sau oricare ar fi fost cauza, brusca sustragere a orizontului (eram la ţărmul mării, unde cu o clipă mai devreme îi puteam zări nesfârşita întindere şi nisipurile plajei) mi-a provocat o spaimă atât de cumplită încât n-am îndrăznit să mai fac un pas.

I-am spus îndată că m-a convins, că e aşa cum zice el. A fost o senzaţie cu neputinţă de îndurat. Nici azi n-am curajul să mi-o aduc aminte.

 

Au pays de la Magie – În ţara Magiei de Henri Michaux

Ediţie bilingvă franceză-română

Traducere din limba franceză de Dan Sociu

Colecţia Malul albastru

paerback, 118 p., 165×220

ISBN: 978-973-124-613-0

 

Henri Michaux (1899-1984) a fost poet, scriitor şi pictor, de origine belgiană, apropiat prin viziune de suprarealism. Pe lângă textele poetice, a scris jurnale de călătorie inspirate de călătorii reale (Un barbare en Asie) sau imaginare (Ailleurs), şi-a povestit experienţele cu drogurile (Misérable Miracle, Connaissance par les gouffres) şi a publicat volume de aforisme (Passages, Poteaux d’angle).

 

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Content Manager

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.

Număr articole publicate : 3027