Harta si teritoriul de Michel Houellebecq

Michel Houellebecq este astazi unul dintre cei mai cititi autori din lume. Presarata cu numeroase elemente de scandal, opera lui a fost tradusa in peste 40 de limbi.
Primul sau roman, Extinderea domeniului luptei, a fost remarcat imediat de revistele literare. Cu romanul urmator, Particulele elementare (1998), scriitorul a cunoscut o celebritate imediata, urmind ca la aparitia romanului Platforma (2001) faima sa mondiala sa fie una fara precedent in ultimele decenii pentru un scriitor francez.
Plecarea lui Michel Houellebecq, in vara lui 2005, de la Flammarion la Fayard, pe un contract care s-ar ridica la o suma colosala (intr-un interviu radiofonic, Houellebecq a confirmat ca aceasta ar fi fost de 1 milion de euro), si apoi aparitia la aceasta din urma a romanului Posibilitatea unei insule (august 2005) a adus numai in Franta, in prima saptamina, vinzari de 200.000 de exemplare. Romanul, lansat simultan în Franta, Germania, Italia si Spania, s-a aflat pe lista finala de nominalizari a premiului Goncourt si a fost recompensat cu premiul Interallie pe anul 2005.


Cel mai recent roman al sau, Harta si teritoriul, recompensat in 2010 cu Premiul Goncourt, este o imagine in raspar a lumii artei contemporane si a caracterului profund comercial al productiilor sale, ce-si vehiculeaza la nesfirsit amalgamul de clisee.
Cartea va fi lansata in cadrul Salonului de carte Bookfest: simbata, 28 mai, ora 18.30, la standul Polirom.

Harta si teritoriul
Traducere din limba franceza si note de Daniel Nicolescu
Colectia „Biblioteca Polirom”

Deopotriva clasic si modern, Harta si teritoriul (2010) este romanul unui scriitor ajuns la maturitate, care mediteaza cu o detasare iro­nic-melancolica asupra starii lumii si a fiintelor ce o populeaza. Naratiunea urmareste parcursul biografic si creativ al lui Jed Martin, un artist mizantrop care devine faimos in intrega lume datorita fotografiilor de harti realizate pentru Ghidurile Michelin si a ciclului sau de portrete infatisind meserii. Contrar tuturor asteptarilor, arta sa conceptuala, lipsita de orice suflu cultural, se dovedeste a fi un mare succes comercial. Printr-o magistrala punere in abis, povestea ia o intor­satura insolita cind Michel Houellebecq, care ii pozeaza lui Jed pentru portretul infatisind meseria de scriitor, devine personaj al propriului roman si este omorit cu un sadism cutremurator in casa lui din Loiret.

„In Harta si teritoriul se afla toate elementele care i-au consolidat succesul lui Michel Houellebecq: ipostazierea ironica a societatii contemporane, lipsa dezolanta a dialogului, ca sa nu mai vorbim de opiniile transante despre arta, dragoste, dorinta, sexualitate, prostitutie si alcool.” (Le Figaro)

Harta si teritoriul se ofera cititorului ca un autoportret fin lucrat, extravagant si sarcastic, respirind un aer melancolic familiar, palpabil. Melancolia a devenit tonalitatea dominanta si, privit prin ea, pesimismul lui Houellebecq capata un aer tenebros.” (Telerama)

Michel Houellebecq (n. la 26 februarie 1958, La Reunion, Franta). Unul dintre cei mai cunoscuti si mai controversati scriitori francezi contemporani. In 1992, vede lumina tiparului primul sau volum de poeme, Pe urmele fericirii, distins cu Premiul Tristan Tzara. In 1994, publica primul roman, Extinderea domeniului luptei, care il face cunoscut publicului larg. Al doilea volum de poeme, Extinderea domeniului luptei, obtine Prix de Flore in 1996. In 1998, publica simultan volumul de texte critice Interventii si romanul Particulele elementare, tradus in peste douazeci si cinci de limbi si recompensat cu Prix Novembre. In 2000, ii apar un disc, Prezenta umana, cu poeme in lectura proprie, acompaniate de muzica lui Bertrand Burgalat, si Lanzarote, un volum intre reportaj si fictiune, cu fotografii. Se stabileste in Irlanda. In 2001, publica romanul Platforma, care cunoaste, asemenea Particulelor elementare, un succes fulminant. In anul 2002, devine primul francez caruia i s-a acordat prestigiosul IMPAC Dublin Literary Award.

In colectia „Biblioteca Polirom”, de acelasi autor, au fost traduse: Platforma (2003), Extinderea domeniului luptei (2005), Particulele elementare (editia a doua revazuta, 2006), Posibilitatea unei insule (2006) si Inamici publici (2008; Polirom, 2009), in colaborare cu Bernard-Henry Lévy.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.