Civilizatia traditionala japoneza

La editura Herald, in cadrul colectiei Cultura si civilizatie, a aparut de curand volumul Civilizatia traditionala japoneza de Octavian Simu.

Aflata la a treia editie, revizuita si imbogatita, Civilizatia traditionala japoneza surprinde  elementele definitorii ale poporului japonez si modul in care acestea s-au reflectat in cultura sa. Notiunea de civilizatie traditionala acopera intreaga perioada cuprinsa intre inceputurile tainice ale preistoriei, cand s-a inchegat poporul japonez pana la restauratia Meiji din 1868, care a coincis cu noile avanturi moderne in care spiritul japonez a fost propulsat.

Traditia si-a pus amprenta in toate manifestarile artistice ale poporului nipon, in obiceiuri, sarbatori, gandirea etica si religioasa, fiind o nemarginita sursa de contraste si frumos.

Gingasia poetului si duritatea razboinicului coexista in acelasi invelis surprinzator al sufletului japonez. In plan spiritual si artistic, japonezul s-a identificat intotdeauna cu natura, cautand sa-si sincronizeze existenta cu marile ritmuri universale. Efemerul pe care japonezul l-a surprins cu atata sensibilitate in natura si apoi in arta sa, este modalitatea cea mai fireasca de comunicare a esentialului, a adevarului despre lume. Departe de a fi o tentativa sortita pieirii, cultivarea efemerului traduce dinamismul unui popor care cauta necontenit bogatia si prospetimea formelor de expresie.

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Content Manager

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.

Număr articole publicate : 3023